In 2030 gaat de gaskraan dicht in Groningen. De noodzaak om het gebruik van fossiele energie terug te dringen komt nu voor veel mensen heel dichtbij. Is dat een probleem? Ja, maar ten dele.
Op nationaal en lokaal niveau moet er veel veranderen. Maar bij ons thuis ook. Wij kunnen veel doen, hoewel het niet verstandig is om nu direct een warmtepomp te laten installeren. Eerst moet duidelijk worden hoe we ons per gemeente en per wijk kunnen voorzien van voldoende warmte (warmtenet van lage of hoge temperatuur, geothermie, waterstof, biogas, elektrisch).

Wat kan je doen?
Kijk eens naar je energierekening en vergelijk die eens met mensen in je omgeving. Hoeveel m3 gas verstook je? Iedere 100 m3 gas die je minder stookt jaarlijks, scheelt € 67 en 188 kg CO2. Als je een beetje je best doet kan je in een oud huis 50% besparen. Begin met voor de hand liggende, ogenschijnlijk kleine dingen:

  • Dicht kieren in huis en zet een tochtafsluiter op de brievenbus;
  • Isoleer warme leidingen;
  • Breng radiatorfolie aan achter de radiatoren;
  • Plaats een besparende douchekop (dat scheelt warmte en water);
  • Gebruik een programmeerbare thermostaat en stel ‘m goed (zuinig) in;
  • Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt en plaats deurdrangers, zodat warmte niet kan ontsnappen naar onverwarmde ruimtes;
  • Plaats radiatorventilatoren onder radiatoren met ten minste twee platen, daarmee verwarm je sneller en zuiniger je woonruimte.

Met deze beperkte maatregelen is al substantieel te besparen. Dat scheelt gauw tientjes tot soms honderden euro’s per jaar. Dat geld kan helpen grotere investeringen te financieren, zoals dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en glasisolatie.
Die investeringen zijn hoe dan ook verstandig. Je begint direct al met besparen en je anticipeert op het toekomstige energieaanbod.
Zorg als je gaat isoleren dat je de woning ook goed kunt ventileren. Ventileren is meer dan af en toe een raam open zetten. Er moet voortdurend verse lucht komen in huis. Lucht met een lagere vochtigheidsgraad vraagt veel minder energie om te verwarmen.

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen moeten we echt alle zeilen bijzetten, en op alle fronten. Na het energie besparen kun je duurzame energie opwekken. Dat kan met zonnepanelen op je eigen dak of met windmolens, door windaandelen te kopen. Daarmee krijgen we meer duurzame energie en het levert ook nog persoonlijk financieel rendement op.
Voor meer informatie, zie Milieu Centraal.nl